Nieuw vanaf 2019: een premie voor de warmtepompboiler.
Wie een warmtepompboiler voor sanitair warm water installeert kan daar vanaf 1 januari 2019 een premie voor krijgen.
Een warmtepompboiler is een toestel dat warmte uit de lucht haalt en afgeeft aan uw sanitair water. Het is een pak energiezuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor de klassieke waterverwarmingssystemen, voor wie geen zonneboiler kan plaatsen of voor wie niet aangesloten is op het gasnet.
De Vlaamse regering heeft aangekondigd dat er vanaf 2019 (tot 2024) een premie van 400 euro voor een warmtepompboiler komt.
Meer details vindt u in dit overzicht van de energiepremies 2019. http://www.energiesparen.be/sites/default/files/atoms/files/overzicht2019def.pdf
De premie voor een zonneboiler blijft behouden.
Een zonneboiler gebruikt zonnecollectoren op het dak om water te verwarmen. Het aantal collectoren wordt afgestemd op de grootte van het opslagvat, 5 m² zonnecollectoren volstaan ruimschoots om 300 liter te verwarmen. Wanneer men op hetzelfde opslagvat meer zonnecollectoren aansluit, daalt het rendement van de installatie. De volgende maatregelen werden daarom uitgewerkt:
- de premie van € 550 per m² is beperkt tot 40% van het factuurbedrag met een maximum van € 2.750
- het product dient over het Europese Solar Keymark label te beschikken
- per m² vlak zonnepaneel dient men over minstens 40 liter opslagvat te beschikken voor vlakke plaatcollectoren en 55 liter voor buiscollectoren.
Voor de voorwaarden zie onderstaande link.
http://www.energiesparen.be/subsidies
Energieprestatieregelgeving (EPB)
De energieprestatieregelgeving wijzigt voortdurend.
Wie vandaag denkt aan (ver-)bouwen, moet minstens E-peil 40 en een verplicht aandeel hernieuwbare energie voorop stellen.
Voor vergunningsaanvragen vanaf 2020 gaan we met de nieuwe woongebouwen naar maximaal E35 (in plaats van E40 in 2018) en voor ingrijpende energetische renovaties van woongebouwen verstrengt de E-peileis naar E70 (in plaats van E90 in 2018).
Uiteraard zijn de eisen veel specifieker. Ze zijn onderverdeeld in 4 grote groepen:
•thermische isolatie
•energieprestatie
•binnenklimaat
•hernieuwbare energie
https://energiesparen.login.kanooh.be/sites/default/files/atoms/files/epbeisentabel2019.pdf
Meer info via onsterstaande link.
https://www.energiesparen.be/EPB-pedia
Het onderhoud van uw verwarmingsinstallatie.
Een vuil of slecht afgesteld verwarmingstoestel werkt minder efficiënt warmte op en gebruikt dus meer energie dan nodig.
Laat uw installatie daarom regelmatig onderhouden en maak een afspraak voor:
- het jaarlijks onderhoud van uw stookolieketel of
- het tweejaarlijks onderhoud van uw gasketel.
Onderhoud is ook erg belangrijk voor uw gezondheid en uw veiligheid. Aanslag in de schoorsteen of verstopping kan immers zorgen voor een onvolledige verbranding en kan aan de basis liggen van ongevallen met CO-intoxicatie of schouwbrand. Een schonere ketel verbrandt beter en levert minder schadelijke gassen. Ook voor uw eigen comfort loont het om de ketel regelmatig te laten nakijken.
Tijdens het onderhoud komen immers onzichtbare gebreken aan het licht. Zo komt u niet voor verrassingen te staan wanneer u op een koude winterdag de verwarming niet aan de praat krijgt. Met een regelmatig nazicht vermijdt u ook zware herstellingskosten en zorgt u ervoor dat de levensduur van uw installatie maximaal is.
Viessmann energiecheque
Cashback actie. Profiteer van een interessante terugbetaling.
Meer info op http://www.zuinigerverwarmen.be/nl/2cheque.aspx
Vermijd dat u tot 35% te veel betaalt voor uw stookkosten.
In tegenstelling tot oude ketels, haalt u met een condensatieketel een rendement van zomaar even 98%. Hoe dat kan? Met condensatietechniek, waarmee de warmte in rookgassen wordt gerecupereerd. Nog voor die rookgassen door de schoorsteen verdwijnen, wordt de warmte erin naar uw verwarmingssysteem teruggeleid. Zo verbruikt u tot wel 35% minder energie.
Beslis vandaag nog om uw oude ketel te vervangen. U bespaart er aanzienlijk wat geld mee en u draagt u steentje bij aan het milieu. Maar u koopt natuurlijk ook een spiksplinternieuwe kwalitatieve ketel. Een investering in u portemonnee, maar ook in duurzaamheid, uw comfort en gebruiksgemak.