Ventilatie

WIJ PLAATSEN EN REGELEN UW VENTILATIESYSTEEM.

Correct ventileren is toevoeren van verse lucht, doorvoeren van lucht door het huis, afvoeren van vervuilde lucht.

Toevoer moet voorzien worden in de “droge ruimtes” (b.v. slaapkamer, woonkamer, bureau, …) en afvoer moet voorzien worden in de “natte ruimtes” (b.v. toilet, keuken, badkamer, …).

De meest gebruikte systemen zijn:

  • Type D: balansventilatie met warmteterugwinning.
    Het systeem zorgt voor een evenwicht tussen verwarming, isolatie en verluchting.  De ventilatiebox voorziet de aanvoer van verse lucht in de slaapkamers, woonkamer en bureau en voert de dampen en vervuilde lucht af via de badkamer, keuken en toilet.  De warmte van de afgevoerde warme lucht wordt door een warmtewisselaar in de ventilatiebox overgedragen aan de koudere aangevoerde lucht waardoor het energieverlies beperkt blijft.  Meestal is ook een bypass voorzien om in de zomer de aangevoerde koelere nachtlucht zonder voorverwarmen de kamers te laten binnenstromen.
  • Type C 
  • Het ventilatiesysteem C zal de vervuilde lucht via afvoerroosters in toilet, badkamer, keuken uit de woning zuigen en afvoeren naar buiten. Door de onderdruk die hierdoor gecreëerd wordt, wordt verse lucht via raamroosters de woning binnengebracht. Intern in de woning wordt de lucht tussen de kamers getransporteerd via een opening onder de deuren.  De ventilatie kan geregeld worden via de bediening met laagstand, middenstand en hoogstand en wordt nooit uitgeschakeld.
  • Type C vraaggestuurd 
  • Dit systeem is identiek aan het systeem C, behalve dat de afvoerventilatie niet continu is, maar automatisch geregeld wordt volgens behoefte. Vaak is het niet nodig om in iedere ruimte constant te ventileren.   Met het toenemen van het aantal personen in een ruimte neemt ook de luchtvochtigheid toe. Vraaggestuurde ventilatie functioneert op basis van sensoren die luchtvochtigheid of beweging registreren. Indien nodig stuurt de sensor een signaal naar de ventilatie-unit, die automatisch de snelheid aanpast om meer of minder lucht te verversen.  Vraaggestuurde ventilatiesystemen besparen energie en voorkomen ophoping van schadelijke stoffen.

Onderhoud kan u zelf uitvoeren door maandelijks de filters te reinigen en ze twee keer per jaar te vervangen.  Misschien is het ook na verloop van  jaren nodig om u luchtkanalen eens te laten reinigen.  Indien u zelf u filters regelmatig reinigt en vervangt kan u dit jaren uitstellen.

Wij berekenen, plaatsen en regelen uw ventilatiesysteem voor u tot in de puntjes .
Wenst u advies en/of een offerte op maat, neem dan vrijblijvend contact met ons op.